Echografie

Echografie - pijnloos en veilig een beeld krijgen

Al lange tijd beschikt onze kliniek over de mogelijkheid om een echografisch onderzoek te doen bij dieren. Het is een pijnloze, veilige en mooie methode om het hart en de buikorganen in beeld te brengen. Het principe van echografie is simpel: een apparaatje, de probe, wordt tegen de buik gehouden en deze zendt een hoog frequent geluid uit. De organen kaatsen de geluidsgolven terug in verschillende richtingen, dus ook weer richting de probe. De probe zet de teruggekaatste golven om in een elektrisch signaal en dit wordt naar een computer gestuurd. De computer maakt daar  een beeld van en toont dat op een monitor. Er wordt dus niet gewerkt met straling en wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet  schadelijk is.

Het verschil met een röntgenfoto is heel groot. Bij een röntgenfoto kun je hooguit de omtrek van een orgaan bekijken en er niet in kijken, zoals je dat wel met echografie kan. Tevens kun je bijvoorbeeld met een echo het hart zien kloppen en kun je dus ook iets over de functie van het hart zeggen. Röntgenfoto’s zijn daarentegen heel nuttig om de longen en de botten te beoordelen omdat echografie zich daarvoor niet leent.

Hoe gaat een echografisch onderzoek bij ons precies in zijn werk?

Voor een echografisch onderzoek wordt het dier eerst op zijn gemak gesteld. Het mooiste is als de eigenaar aanwezig is en eventueel helpt om het dier vast te houden. Vaak zijn de dieren wat meer op hun gemak als u bij het onderzoek aanwezig bent. Vervolgens wordt  een stukje haar van de buik of rond het hart weggeschoren en wordt er wat speciale gel op de huid aangebracht om een goed contact tussen de probe en de huid te waarborgen. Bij een buikecho ligt het dier op zijn of haar rug op een zacht kussen. Bij een hartecho ligt het dier op de zij op een tafel waarin een gat zit op de plek waar het hart ligt. De echo wordt gemaakt vanaf de onderzijde van de tafel door het gat heen. De reden hiervoor is dat de arts  op deze manier minder last heeft van de longen en zo het hart beter kan zien.

Een echografisch onderzoek neemt ongeveer een half uur in beslag.

Waar wordt de echo voor gebruikt?

Echografie heeft een heel sterke positie gekregen binnen de diergeneeskunde. Razendsnel kan een beeld verkregen worden waardoor te zien is of er iets mis is met het hart.  Ook kan er uitsluitsel gegeven worden of die ene knobbel, die is gevoeld tijdens het lichamelijk onderzoek, inderdaad afwijkend is of niet.  Daarnaast kunnen afwijkende organen gericht aangeprikt worden onder echogeleiding en kan er gekeken worden onder de microscoop of er bijvoorbeeld ontstekingscellen of tumorcellen aanwezig zijn.
Ons echoapparaat beschikt ook over Doppler en zo kan de bloedstroom in onder andere het hart in beeld gebracht worden. Een lekkende hartklep is daarom zo opgespoord.
Bovendien maken wij, op verzoek, veel echo's van patiënten van andere praktijken uit onder andere Den Haag, Delft, Nootdorp en Zoetermeer. Natuurlijk krijgt uw eigen dierenarts een uitgebreid verslag van het onderzoek zodat uw eigen dierenarts
uw huisdier op de juiste wijze kan behandelen.

Bij vragen kunt u ons bellen.