Endoscopie

Een kijkonderzoek van de maag en darmen noemen we een gastro-enteroscopie. Ook kunnen we de dikke darm bekijken (colonscopie). We doen dit onderzoek vaak als er sprake is chronische diarree of braakklachten indien andere oorzaken zijn uitgesloten. Ook kunnen we dit onderzoek uitvoeren als er iets via bijvoorbeeld een echografisch onderzoek gezien wordt wat nader onderzocht moet worden. Tevens kunnen we meteen stukjes weefsel via dit onderzoek verkrijgen zodat er zelfs afwijkingen onder de microscoop bekeken kunnen worden die met het blote oog niet te zien zijn. Op deze manier kunnen we gericht een behandeling inzetten.

Endoscopie wordt ook gebruikt om vreemde voorwerpen uit de slokdarm, maag of darmen te halen mocht een dier dit ingeslikt hebben. Dit voorkomt op deze manier een operatie. Ook haarballen kunnen een groot probleem bij katten geven die, als ze maar groot genoeg zijn, niet vanzelf het lichaam verlaten.

Het onderzoek wordt altijd gedaan bij uw huisdier onder narcose. Natuurlijk wordt uw dier aan de hartbewaking gelegd en wordt uw dier automatisch beademd door een beademingsmachine zodat dit onderzoek veilig verloopt.

Voor het onderzoek van de maag, twaalfvingerige darm en dunne darm is het belangrijk dat uw dier nuchter is gedurende 24 uur. Drinken mag tot 3 uur voor het onderzoek.

Indien het onderzoek zich richt op de dikke darm dan moet uw dier ook vooraf een darmreinigingsmiddel toegediend krijgen. Meer informatie kunnen wij u verstrekken als de behandeling ingepland wordt.

Wij hebben zeer veel ervaring in dit onderzoek en natuurlijk behandelen wij ook dieren die via een verwijzing van uw eigen dierenarts bij ons terecht komen. Wij beschikken over de meest geavanceerde flexibele video endoscoop van marktleider Karl Storz.


Ga terug naar diensten