Tandheelkunde

Gebitsproblemen komen zeer veel voor bij zowel de hond als de kat. Heel veel huisdiereigenaren weten echter niet dat hun huisdier een gebitsprobleem heeft. Dit komt omdat honden en katten meestal gewoon blijven eten, zelfs al hebben ze een heel slecht gebit. Wij beschikken over een dentale- digitale röntgen, hiermee kunnen wij tijdens een gebitsbehandeling röntgen foto's maken om de wortels te beoordelen.

Een slecht gebit herkent de eigenaar meestal aan de vieze geur, overmatig speekselen of door een vorming van een kieswortelabces wat zich uit in een “bult” bij de kaak. Er zijn verschillende stadia van het gebit, hieronder laten we dit aan u zien:

Stadium 1: Tandplaque

Tandplaque ontstaat snel, al binnen 6 uur na een gebitsreiniging, en kan door tandenpoetsen verwijderd worden. Het is met het blote oog niet zichtbaar. Tandplaque vormt een voedingsbodem voor de bacteriën in de mond, wat kan leiden tot ontstekingen.

Stadium 2: Tandsteen

Als tandplaque niet verwijderd wordt, raakt het tandvlees ontstoken (gingivitis). Daarnaast treedt mineralisatie van de plaque op door calcium uit het speeksel, wat leidt tot de vorming van tandsteen. Tandsteen is zichtbaar als een geelbruine aanslag op de tanden en kiezen. Het hecht zich vast aan het gebit en kan niet meer door tandenpoetsen worden verwijderd.

Stadium 3: Slechte adem

De slechte adem bij gebitsproblemen wordt veroorzaakt door de zogenaamde vluchtige zwavelzuurverbindingen (VZV), die door de bacteriën in de mond worden geproduceerd. Deze klacht ontstaat al in het begin van het proces maar wordt steeds opvallender naarmate de ontsteking zich verder uitbreidt.

Stadium 4: Losraken en verlies van tanden en kiezen

Zonder behandeling breidt de ontsteking zich steeds verder uit en tasten de bacteriën de gebit ondersteunende weefsels aan (waaronder het parodontale ligament). Door het verlies van ondersteunend weefsel gaan de tanden en kiezen op den duur los zitten. In een vergevorderd stadium bereiken de bacteriën de basis van de tandwortel en van hieruit kan het tandbeen aangetast worden (botoplossing). Tevens zijn deze bacteriën slecht voor de gezondheid van uw huisdier. De bacteriën gaan de bloedbaan door en hartfalen kan het gevolg hiervan zijn.

Tanden poetsen

Tandenpoetsen is erg belangrijk voor een gezond gebit. Wij mensen doen dit dagelijks, echter bij onze huisdieren wordt dit nog weleens vergeten of in zijn geheel niet gedaan. Wij adviseren om van poetsen een dagelijkse routine te maken om het gebit van uw hond of kat gezond te houden. Indien tandsteen ontstaat dan is dit een teken dat er te weinig gepoetst wordt. Zonder poetsen ontstaat tandplaque binnen 24 uur tot 48 uur en zal het verkalkingsproces tot tandsteen plaatsvinden.

Tandenpoetsen moeilijk? Dat valt reuze mee als u de tijd neemt uw dier te laten wennen aan het poetsen. Hieronder hebben wij een poetsinstructie voor u beschreven.

Stap 1

Begin eenvoudig door met de vingers aan de buitenkant van de wangen, ter hoogte van de achterste kiezen, de huid te masseren. Hierdoor worden de speekselklieren geprikkeld waardoor het zelfreinigende vermogen van de mondholte wordt bevorderd.

Stap 2

Als uw dier dit toelaat doet u hetzelfde aan de binnenzijde van de bek, met de blote vinger of met een gaasje gedrenkt in bouillon/ tandpasta voor de smaak. Dit alles kan worden uitgevoerd met een gesloten bek, kaken op elkaar en alleen aan de buitenzijde van het gebit. Forceer dit niet en laat uw hond of kat regelmatig slikken.

Stap 3

Als dit voorspoedig gaat kunt u de bek iets openen en met het echte poetsen beginnen. Ook nu weer alléén de buitenzijde van de kiezen en tanden poetsen. Gebruik een geschikte tandenborstel en een tandpasta voor dieren.

Stap 4

Maak van poetsen een dagelijkse routine om het gebit goed schoon te houden.

Stap 5

Na de poetsbeurt is het tijd voor iets leuks! Een wandeling, een kauwchip of een andere tandvriendelijke versnapering voor uw hond of neem voor uw kat even de tijd om met hem/haar te spelen. Op deze manier zal uw huisdier de poetsbeurt associëren met een leuke gebeurtenis die hierop volgt. Tevens zijn er ook verschillende supplementen die u kunt toevoegen aan de voeding ter voorkoming van tandplak of een speciale voeding, deze werken echter niet zo goed als poetsen!


Ga terug naar diensten