Laparoscopische sterilisatie

Wij adviseren uw vrouwelijke hond op jonge leeftijd te steriliseren, omdat dit de kans op borstkanker met 99% verkleint en op latere leeftijd de baarmoederontsteking voorkomt en kans op suikerziekte minimaliseert. De leeftijd waarop we adviseren om de operatie uit te voeren is tussen de 1e en 2e loopsheid in. In overleg is voor de eerste loopsheid ook mogelijk.

Bij Dierenkliniek Makker kunnen we de sterilisatie van uw hond laparoscopisch uitvoeren. Dit betekent dat de sterilisatie met behulp van een kleine camera in de buik gedaan wordt. Vroeger werd bij het steriliseren (eigenlijk castreren) van de teef een grote snede gemaakt, waarbij zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd werden. Tegenwoordig weten we dat het verwijderen van de eierstokken voldoende is en volstaat een kleine(re) snede. Laparoscopische operatie is ideaal, omdat er 3 kleine sneetjes nodig zijn. Hierdoor heeft uw hond na de kijkoperatie een stuk minder pijn en herstelt zij sneller. Voor kleinere honden wegen de voordelen van de kijkoperatie niet meer op tegen de 'gewone sterilisatie', dus voor die patiënten houden we het bij het kleine sneetje. Mocht u twijfelen of laparoscopische sterilisatie voor uw hond van toepassing is, neem dan even contact op met de praktijk.

Wij gebruiken voor de laparoscopische sterilisatie moderne apparatuur. Via een klein sneetje (0.5 cm diameter) kan met een camera in de buikholte gekeken worden. Via een tweede en een derde gaatje gaat de apparatuur naar binnen, waarmee de eierstokken verwijderd worden. De bloedvaatjes van de eierstokken wordt dicht gebrand, waarna de eierstokken via het gemaakte gaatje verwijderd worden.

Voordelen laparoscopische sterilisatie:

  • minder napijn en sneller herstel
  • een veel kortere behandeltijd, waardoor een kortere narcose
  • beter overzicht in de buik, waardoor er een betere controle op bloedingen mogelijk is en tevens alle organen in beeld gebracht kunnen worden
  • kleinere wond waardoor minder kans op wondcomplicaties
  • in de meeste gevallen geen shirt of kraag nodig

Ga terug naar diensten